Йога

12/10/2011

Очистителни практики (шаткарми)

Още статии от »
Написано от: vihi
Очистителни практики

Това е поредица от шест групи очистващи практики препоръчвани на хора с различни заболявания, а също и на търсещи, които започват да практикуват по-напреднали практики.

 

 

Шаткармите са създадени за пречистване (когато се изпълняват в правилна последователност) на физическото тяло, стимулиране на праничната енергия, спиране разсейванията на ума и съсредоточаването му. След такава подготовка по-лесно могат да се развият медитативните практики.
Три от споменатите тук практики имат особено отношение към нашата тема – промиването на носа уравновесява потоците в ноздрите и активизира Аджна; очистването с повръщане освобождава натрупано напрежение в областа на Манипура; а промивката на червата по балансиран начин (в комбинация с другите две практики) активизира всички чакри.

Промиване на носа (Джала Нети)

Нети премахва слузта и замърсяванията в носните канали и спомага за предпазване или справяне със състояния като астма, бронхити, синузити, мигрена и епилепсия. Тя стимулира нервните окончания в носа, подобрява дейността на мозъка и цялостното здравословно състояние на индивида. Ако ноздрите са физически здрави, за период от няколко месеца дясната и лявата ноздра и съответстващите им лява и дясна мозъчна хемисфера се уравновесяват, което довежда до цялостно състояние на хармония и баланс. По-важното, обаче е, че Нети спомага за събуждане на Аджна чакра.

Етап 1: Промиване на ноздрите
Може да се използва специален съд за Нети или дори чайниче. Напълваме съда за Нети с топла (телесна температура) подсолена вода – една чаена лъжичка сол на половин литър вода. Заставаме изправени с раздалечени крака, тежеста на тялото е равномерно разпределена върху ходилата, навеждаме се напред, за кратко затваряме очи и отпускаме цялото тяло. След това накланяме главата на една страна и леко назад, започваме да дишаме през устата и внимателно вкарваме чучурчето в горната ноздра. Не трябва да се прилага сила. Накрайникът трябва внимателно, но здраво да притисне стените на ноздрата така, че да не се получи загуба на вода. След това накланяме съда за нети, за да може водата да потече в ноздрата, а не по лицето, като нагласим позата на тялото и дадем възможност на водата да изтече през срещуположната ноздра. Когато половината вода премине през ноздрите изваждаме чучурчето от ноздрата, изправяме главата, даваме възможност на водата да изтече от носа и с леко издухване отстраняваме слузта. След това накланяме главата на другата страна и повтаряме процеса като пъхнем чучурчето в другата ноздра. След завършване на този процес ноздрите напълно се подсушават по следния начин.

Етап 2: Подсушаване на ноздрите
1. Заставаме изправени, затпушваме дясната ноздра с десния палец и изпълняваме от 5 до 10 бързи вдишвания и издишвания през лявата ноздра, като наблягаме на издишването. След това го повтаряме през дясната ноздра, а лявата е запушена. Изпълняваме го два пъти.
2. След това се навеждаме в кръста напред до хоризонтално положение и повтаряме описания процес като накляняме главата надясно и запушваме лявата ноздра. Повтаряме и към другата страна навеждайки глава наляво и запушвайки дясната ноздра. Накрая отново го повтаряме, но вече с изправена глава като дишаме през двете ноздри.
3. Следващата стъпка е да застанем изправени и разкрачени. Запушваме дясната ноздра, бързо и силно издишваме като се накланяме в кръста напред. След това вдишваме нормално при връщане в изправено положение. Изпълнява се 5 – 10 пъти  след което се повтаря с отпушена дясна ноздра, а след това с отпушени и двете ноздри.
Забележка: Нети обикновено се практикува веднъж дневно след къпане или както е препоръчано от йога учител или терапевт. За облекчаване на силни простуди, хронични възпаления (катар) или други заболявания можем да го правим до три пъти на ден.

Очистване чрез повръщане (Кунджал Крия)

Подготовка
Това е техника за промивка на стомаха. За да повърнем водата трябва да погъделичкаме заднатата част на език. За тази цел ръцете трябва да са измити, а ноктите да са изрязани и загладени. Кунджал е чудесна практика за астма, тревожност и напрежение. Тя спомага за освобождаване на натрупани емоции и емоционални блокажи или усещания за „тежест в сърцето“ предизвикани от вътрешни и външни конфликти и трудности. Най-голямата пречка тук е умствения блокаж, който хората имат към самата идея за повръщане.
Пиготвяме два литра хладка (телесна температура) вода и прибавяме по една чаена лъжичка сол на литър вода, на вкус. По съвет на йога учител може да се използва и чиста вода.

Техника
Заставаме до мивка или тоалетна, може и навън при топло време и подходящо място и колкото се може по-бързо една след друга изпиваме поне 6 чаши от приготвената вода дотогава, докато почувстваме, че стомахът не може да поеме повече. Много е важно бързо да изпием водата, а не само да я гълтаме.
Обикновено щом стомаха се напълни автоматично се появява и желание за повръщане, затова се навеждаме напред до хоризонтално положение, отваряме устата, поставяме показалеца и средния пръст на дясната ръка колкото се може близо до задната част на езика и внимателно я разтъркваме и притискаме. Това предизвиква изхвърляне на водата от стомаха. Ако не последва изхвърляне на вода означава, че пръстите не са били поставени достатъчно навътре в гърлото или, че езикът не е бил притиснат. Колкото по-релаксирани сме по време на практиката, толкова по-лесно се получава.
По време на изхвърлянето на водата можем да извадим пръстите от устата, тъй като вече не са нужни. Когато потокът от вода спре отново поставяме пръстите в устата и повтаряме процеса. Така продължаваме дотогава, докато стомахът се изпразни.

Промиване на червата (Шанкапракшалана)

Тази практика промива целия стомашно-чревен тракт с топла подсолена вода. Това е чудесна очистваща практика и когато е последвана от промиване на носа (Нети) и очистване чрез повръщане (Кунджал) спомага за активизиране на цялата поредица от чакри.

Как го правим?
Колкото се може по-бързо изпиваме две чаши топла подсолена вода след което изпълняваме в правилна последователност пет асани, по осем пъти всяка (включително трите споменати стандартни асани), които отварят клапите на червата. Това е един цял кръг. След това изпиваме още две чаши топла подсолена вода и отново повтаряме по осем пъти всяка от петте асани, след което повтаряме целия процес за трети път. След третия кръг отиваме в тоалетната и наблюдаваме дали няма раздвижване в червата. Ако все още не е започнало не се притесняваме и след няколко минути (независимо дали  има раздвижване) излизаме. След това изпиваме още две чаши, повтаряме по осем пъти петте асани и отново отиваме в тоалетната без да се насилваме да предизвикваме раздвижване на червата. Продължаваме да пием вода, да изпълняваме асаните и щом се засили напора в червата да посещаваме тоалетната. В нея престояваме колкото се може по-малко време  (една минута или колкото трябва), защото целта е да увеличим вътрешното очистващо налягане. Отначало се изхвърлят твърди изпражнения следвани от комбинация от твърди екскременти и вода. С напредъка на практиката се изхвърлят все повече вода и все по-малко твърди частици. Накрая започва да излиза жълтеникава и почти чиста вода. В повечето случаи преди да започне да се изхвърля напълно чиста вода се изисква изпиване на 16 чаши, но количество е различно при различните хора.
След 10-минутна почивка за завършване на вътрешното промиване изпълняваме прочистване с повръщане (Кунджал), следвано от промивка на носа (Нети). След това в продължение на точно 45 минути си почиваме след което изяждаме голяма порция  специално приготвено ястие (кичари). В продължение на още три часа си почиваме, но без да заспиваме. Шест часа след първото специално хранене отново ядем кичари. Дори  да нямаме усещане за глад стомахът трябва да се напълни и при двете хранения. В продължение на поне един месец след практиката трябва да се придържаме към строги ограничения по отношение на храненето.
Предупреждение: Тази практика трябва да се прави само в ашрам или в йога център под ръководството на специалист.

Кратко промиване на червата (Лагу Шанкапракшалана)

Това е съкратена практика при която се изпиват само 6 чаши вода. Практикуваме я сутрин на празен стомах преди да сме поели каквато и да било храна.
Приготвяме два литра топла подсолена вода, бързо изпиваме две чаши от водата и изпълняваме по осем пъти петте асани от Шанкапракшалана. След това изпиваме още две чаши вода и повтаряме всяка асана по осем пъти, след което за трети (последен) път повтаряме процеса. След това отиваме в тоалетната, но без да се напъваме независимо дали има или няма раздвижване на червата. Ако не се появи веднага раздвижването ще дойде по-късно. Веднага след края на практиката може да се направи очистване с повръщане (Кунджал) следвано от промиване на носа (Нети).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)


За автора

vihi

 
 

 
Астения

Астения

Това е модерна болест на съвременното общество, изразяваща се в необяснима слабост, лесна раздразнителност, емоционална л...
by vihi
0

 
 
Царевицата

Кои са лечебните качества на царевицата

Знаете ли какви са лечебните качества на царевицата, и кои болести лекува? Вредни и полезни храни при кожни възпаления Приго...
by vihi
0

 
 
Обезводняване

Обезводняване

Оказване на Първа Помощ при обезводняване. Ухапвания Съставяне на план за здравословно хранене Опасните чинии, вилици, лъж...
by vihi
0

 

 
Ваксинациите

Ваксината на страха

Ваксинациите са средство за намаляване на населението на Земята. Драстично в страните от третия свят. Хронично в индустриал...
by vihi
0

 
 
Лечебни качества на граха

Кои са лечебните качества на граха

Грахът се смята за едно от най-древните културни растения.Хранителните и лечебните му качества са били известни още преди н...
by vihi
0

 

 
Ризото със пролетни зеленчуци

Ризото със пролетни зеленчуци

Този вид ризото може да изглежда доста колоритно, ако използвате за приготвянето му жълти тиквички. Спортове, подходящи за н...
by vihi
0

 
 
Болести предизвикани от насекоми

Болести предизвикани от насекоми

Оказване на Първа помощ при болести предизвикани от насекоми. Съставяне на план за здравословно хранене Най-лесният начин ...
by vihi
0

 

 
Лечебни качества на зелето

Какви са хранителните и лечебните качества на зелето

Целебните качества на зелето са били известни още в началните години на отглеждането му. Спортове, подходящи за нежния пол С...
by vihi
0

 
 
СПИН

Произходът на СПИН

Учените ли са причинили по невнимание епидемията от СПИН ? Диетични тиквички със сметана Опасните чинии, вилици, лъжици Пърж...
by vihi
0

 
 
Химическите добавки в храните

Химическите добавки в храните

Болестите, които си купуваме с храната. Приготвяне на български ястия според празника Спагети с шам-фъстък Енергетични хран...
by vihi
0

 
0 Коментари


Публикувайте първия коментар!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>