Йога

13/10/2011

Чакра системите и тяхното активизиране

Още статии от »
Написано от: vihi
ЧАКРА СИСТЕМИТЕ И ТЯХНОТО АКТИВИЗИРАНЕ

Основните аспекти на чакра системите, които полагат основите на личността, са сигурност, радост/сексуалност, сила, любов, общуване и интелект/интуиция…

Опитваме се да ги усъвършенстваме по балансиран начин и болшинството от практики допринасят за това чрез активизиране на съответната чакра система.

Изпълнявани практики

Физически пози (асани): Чакра системата на Муладхара се стимулира от всички пози, които действат в областа на перинеума или от множеството практики, включващи краката и ходилата. Свадищана чакра системата се активизира от позите за долната част на тялото и особено за лумбално-сакралната област на гръбнака. Манипура се активизира с всички пози за средната част на торса и най-вече от свързаните с областта на гръдния кош (торакално-лумбарната област). По същия начин Анахата се активизира чрез позите за торакалната (в областа на гръдния кош) част на гръбнака, раменете и ръцете; Вишудхи – позите за долната част на шията и горната част на ръцете, и Аджна с позите за горната част на шията.
Трябва да отбележим, че някои серии, като например практиките за гъвкавост (Паванмуктасана 1) и Поздрав към слънцето (Суря намаскара) активизират всички или повечето чакри. На по-финно ниво, докато изпълняваме позите можем да се концентрираме върху определена чакра и дори да повтаряме мантра. Това ще окаже допълнително въздействие за събуждане на чакрите.
Пречистващи практики (шаткарми): Най-важната практика тук е поредицата от пет асани за промиване на червата (Шанкапракшалана), която оказва цялостно благотворно въздействие върху всички чакри. Комбинирана с промиване на носа и очистване с повръщане Шанкапракшалана активизира всички чакри. Промиването на носа (нети) активизира Аджна, а очистването с повръщане (кунджал) активизира Манипура.
Дихателни практики (пранаями): Те боравят главно с енергията, но събуждат и някои чакри. Дишането с жужене на пчела (Брамари пранаяма) например стимулира Аджна чакра.
Положения и ключове (мудри и бандхи): Един от техните ефекти е да стимулират чакрите. Стягането на перинеума (Мула бандха) например стимулира Муладхара чакра; Намаскара мудра (първата позиция на тялото при Поздрав към слънцето) стимулира Анахата чакра, а Шамбхави мудра (втренчено гледане в центъра на междувеждието) активизира Аджна чакра.
Дълбока умствена релаксация (пратяхара): Последователното въртене на съзнанието по различните части на тялото, което правим в Йога нидра, стимулира чакрите по напълно балансиран начин.
Медитация: При практиките на Дхарана често се концентрираме върху чакрите. Чакрите се стимулират дори нищо да не правим на физическо ниво. Това правило е в основата на много серии от практики и дори на най-мощни комбинации, като тези на Кундалини крия йога.

Начин на живот

Взаимодействията с живота предизвикват най-различни преживявания, които са  свързани с всички проявления на чакрите. Всяко от тях ще активизира съответна поредица от чакри. Ако имаме достатъчно житейски опит и не живеем като отшелници тези активирания ще са добре балансирани. Чудесна практика за това е Карма йога. Ако я изпълняваме правилно ние напълно осъзнаваме случващото се и сме наясно с личностните качества (свързани с чакрите), на които им е “натиснато копчето” и се учим от това.

РАЗВИВАНЕ КАЧЕСТВАТА НА ЧАКРА СИСТЕМИТЕ

Това е много широка сфера, която оформя основната тема на цялата йога, а и причината да сме на този свят. Основните въпроси тук са:
•    Кои фактори ни издигат към сатва и ни позволяват да останем там?
•    Кои фактори ни дърпат към тамас и ни задържат в него?
•    Как могат практиките на йога да максимализират първите и да минимизират вторите?
Макар на тези въпроси да няма кратки отговори, ще обобщим нещата по сдледния начин:

ИЗПЪЛНЯВАНИ ПРАКТИКИ

Физически пози (асани)

Има много начини по които можем да използваме асаните, за да се освободим от влиянието на тамас и раджас. Асаните директно въздействат на чакра системите и ни дават възможност да осъзнаем потиснатите в несъзнаваното спомени за негативни преживявания. Така можем да ги преработим по време на медитация и да премахнем деградиращото им влияние.
За да развиваме качествата на личността трябва да поддържаме нашата  жизненост. Позите съвсем директно повишават енергийното ниво и разблокират енергията в подложени на стрес части на тялото.
Разтягането на мускулите премахва кръговете от напрежение и отслабва тези източници на умствени напрежения. Физическото отпускане предизвиква емоционално и умствено релаксиране и така премахва порочните кръгове от натрупване на умствени напрежения.
Физическото балансиране на двете страни на тялото спомага за уравновесяване на Ида и Пингала, защотото се уравновесява захранването на двете мозъчни полукълба.
Асаните разчупват порочния кръг от негативни умствени състояния, които предизвикват неправилна телесна поза и след това се връщат към ума, за да увековечат това умствено състояние и държат потиснати в тамас или раджас.
Гъвкавостта на тялото поражда гъвкавост на ума. Така можем да преценим нашите негативни нагласи и да ги променим. Релаксацията от йога заниманията продължава много след техния край и в хода на практикуването се превръща в затвърдяващо се състояние. Тя разчупва порочни кръгове като: тревожност → напрежение → страх →  тревожтост.
Тонизирането е противоположно на релаксацията. Асаните тонизират и укрепват тялото, като по този начин се преодолява слабостта предизвикана от потиснати емоции и (негативни) умствени състояния. Това спомага за преодоляване на друг порочен кръг: депресия → прегърбена и отпусната поза → потиснато настроение → по-дълбока депресия.
Чрез съответни физически практики се увеличава силата и се преодолява усещането за слабост, което води до неспособност да се измъкнем от тресавището на тамас. Физическите асани ни помагат да постигнем цялостно добро здравословно състояние – чувстваме се все по-добре и така израстваме.
Тъй като съпровождащите стреса симптоми на тревожност и напрежение още повече влошават това състояние, когато се освободим от тях с йога ние се освобождаваме и от стреса, като превръщаме един порочен кръг в добродетелен. Това се усилва и от друг добродетелен кръг. Той се създава от усещането за съвършена овладяност, което хората развиват когато са в състояние да обърнат хода на собствените си симптоми на стрес и тревожност. Тревожността постепенно изчезва като замества чувството за безпомощност (което усилва стреса и тревожността) със самочувствието на независимостта и радостта от изхвърлянето на успокоителните.
Когато изпълняваме асани ние се съсредоточаваме само върху това, което правим в момента. Това съсредоточаване прекъсва негативния вътрешен монолог и всъщност е първа стъпка в процеса на медитация. Хората мислят, че медитацията започва когато си затворим очите, но всъщност тя започва щом постигнем достатъчна съсредоточеност, за да прекъснем вътрешния монолог. Ако го поискаме, това може да стане още в началото на йога заниманието или в хода на ежедневието ни.
Много йога практики, включително асаните, спомагат за излекуване или облекчаване на физически заболявания (които спират нашето развитие) и така освобождават пътя за израстването ни.

Очистващи практики (шаткарми)

Пречистването и грижата за физическото тяло веднага оказват положително  въздействие на нашето добруване. По време на този процес се пречиства и умът, тъй като ефектът от шаткармите е активизиране и отстраняване на негативния материал в несъзнаваното.

Дихателни практики (пранаями)

В книгата “Асана, пранаяма, мудра, бандха” Свами Сатянанда пише:

“Пранаяма използва дишането, за да въздейства на праничния потока в надисите, на енергините канали в пранамая коша или енергийното тяло… Практиките дават метод с който се активизира и регулира жизнената енергия, за да преодолее човек естествените си граници или ограничения и да достигне по-извисено състояние на енергийни трептения.”

В допълнение към това развитие на енергийно ниво пранаямите имат и някои бързи ефекти, които ни помагат да постигнем и поддържаме едно позитивно и балансирано състояние на ума, увеличена жизненост и релаксираност. Дишането за пречистване на челните дялове на мозъка (капалабати) е дихателна практика за енергично издишване, което увеличава жизнеността на физическо и умствено ниво и пречиства ума. Простото осъзнаване на дишането, дишане със звук на жужаща пчела (брамари) и мекото, хъркащо, психично дишане (уджай) са много релаксиращи практики.

Положения на тялото и ключове (мудри и бандхи)

Мудрите и бандхите активизират чакрите и по този начин участват в пречистването на несъзнаваните умствени и емоционални самскари свързани с тези чакра системи. Така те подпомагат развитието на свързаните с тях качества.

Мантра йога

От мантрите извличаме всички ползи, които постигаме и с другите практики на физическо, умствено и емоционално ниво. Повтарянето на мантри (наглас или наум) е релаксиращо и дава положителна насока на ума и емоциите. Затова е добра подготовка и за медитативни практики.
Манрата е много добро средство за волево спиране на ума. Вътрешния монолог се прекъсва и тъй като използваме лична мантра която ни е добре позната, тази поредица от мисли може веднага да се заличи. Мантрите не само спират вътрешния монолог, но могат селективно да оставят пролука между: възприятие → мисъл; мисъл → емоция; емоция → действие; и при всяка от тези точки можем да спрем и да решим какво е най-добре да направим.
Звуците на мантрите активизират чакрите и лесно можем да го усетим. Мантрите стимулират, балансират и премахват блокажите в цялата верига от чакри, което води до развитие на техните качества. Мантрите само изглеждат като звуци произвеждани от гласа. Можем да усетим физическото им въздействие, но те едновременно повлияват на всички личностни нива, дори на най-висшите и финни нива на съзнанието.

Дълбока умствена релаксация (пратяхара) и медитация (дхяна)

Практиката за навлизане навътре е от основополагащо значение за процеса на развитие на личността с йога. В предишните глави разгледахме положителните въздействия върху петте коши. Как могат да ни помогнат медитативните техники, за да развием различните проявления (или аспекти) на личността?
Когато развием способността за волево релаксиране на ума това дава усещане за овладяване капризите на ума и ни позволява да го поддържаме в позитивно състояние. Много хора просто не знаят, че могат да се отдръпнат от непрекъснатото бомбандиране с външни стимули или, че след това, когато се обърнат навътре, могат да контролират ума. Приятно изненадани сме да осъзнаем колко е лесно и колко много сили ни дава в подкрепа на собственото ни развитие.
Много пъти обсъждахме как йога може да спре или да контролира постоянния поток от мисли. Проблемът с това непрекъснато предъвкване е, че влияе (често – по негативен начин) на всичките десет начина за себеизразяване и ни притиска в ниските нива. Тази проста способност да спираме вътрешния монолог често е знак за начало на нашето себеразвитие.
Друг важен фактор, който ни задържа в ниски нива, е просто липсата на съсредоточеност. Умът отказва да се концентрира в една точка и да се занимава с това, което трябва да прави и затова се проваляме в старанията. Медитативните практики ни учат на концентрация и тази способност се запазва дълго след края на медитацията.
Навлизайки в пратяхара можем да получим достъп до нашето несъзнавано и да  вложим в него позитивни твърдения и решения (санкалпи), които да усъвършенстват и обогатят живота ни.
Отстраняването на дълбоко потиснатите в несъзнаваното нежелани спомени  освобождава енергия която можем да използваме за процеса на развитие. Медитацията пречиства потиснатите умствени конфликти и обезсилва свързаните с тях емоции. Старите спомени изгубват потискащата си сила и завинаги се освобождаваме от тях. Това е много важна стъпка за възходящия ход на развитието ни.
Чрез медитация развиваме способността да бъдем свидетели, да наблюдаваме ситуциите в които попадаме, мисловните процеси, емоциите, склонността да се държим по определен начин. Това ни дава възможност по-добре да ги контролираме.
Формирането на позиция на свидетел ни дава възможност да наблюдаваме ролите на егото и да се откъснем от зависимостта от тях. Започваме да си изясняваме  нашите обичайни мисловни модели, нагласи и подбуди. Тази способност да възприемаме, а по-късно и да контролираме несъзнаваните (в повечето случаи) процеси ни позволява да преценим тяхната полезност и да решим как да постъпим, за да са от полза за развитието ни.
Натрапливите желания присъщи на привличането към желани обекти или ситуации (рага), и отвращението или отбягването на нежелани (двеша) ни държат “разпиляни” във всички посоки. Резултатът е зависимост от търсенето на удоволствия и отбягването на нежелани ситуации, което може да ни притиска в тамас. Щом го осъзнаем, медитацията може да ни даде свидетелска представа (за ставащото) и да ни позволи да  избираме – дали “да участваме” и “по кой начин.”
Негативните емоции се подхранват сами и могат да ни задържат в постоянно състояние на тамас. При успокояването на негативните чувства по време на медитация  хората често за първи път осъзнават, че могат да ги контролират, и така да започне техния процес на развитие чрез йога. Медитацията борави и със спонтанното появяване от несъзнаваното на емоции измъчващи някои хора, като отстранява емоционално заредените потиснати конфликти, които ги предизвикват.
Започваме да разбираме, че някои обичайни поведенчески модели могат да ни бъдат от голяма полза, като например да се усмихваме или да сме любезни с хората. Някои, обаче могат да ни навредят и потиснат, а други могат да бъдат разрушителни и опасни както за нас самите, така и за другите хора. Медитацията ни дава представа за всичко това от позицията на свидетел. Тя първо ни дава възможност да установим поведението което ни създава проблеми и да се опитаме да коригираме ситуацията. Можем да решим повече да не се случва, да разпознаем проблемното поведение още преди да се проявило и да изберем как да постъпим.
Като разчистваме препятствията за развитието ни чрез споменатите начини започваме да преживяваме качествата на Вигянамая коша. В процеса на медитация имаме висши преживявания за свръх-съзнание и това започва да се разпростира върху останалата част от деня. В състояние сме да възприемаме света по реалистичен начин и развиваме способността да обмисляме нещата, да различаваме, да вникваме и да вземаме решения. Нашата безусловна любов и състрадание израстват; по-добре общуваме с другите; засилва се усещането ни за лична сигурност, за радост и по-добра способност да реализираме добри дела. Съвсем очевидно е, че всичко това създава добродетелни кръгове, които ускоряват нашето развитие като постоянно нарастваща вълна.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)


За автора

vihi

 
 

 
Астения

Астения

Това е модерна болест на съвременното общество, изразяваща се в необяснима слабост, лесна раздразнителност, емоционална л...
by vihi
0

 
 
Царевицата

Кои са лечебните качества на царевицата

Знаете ли какви са лечебните качества на царевицата, и кои болести лекува? Вредни и полезни храни при кожни възпаления Приго...
by vihi
0

 
 
Обезводняване

Обезводняване

Оказване на Първа Помощ при обезводняване. Ухапвания Съставяне на план за здравословно хранене Опасните чинии, вилици, лъж...
by vihi
0

 

 
Ваксинациите

Ваксината на страха

Ваксинациите са средство за намаляване на населението на Земята. Драстично в страните от третия свят. Хронично в индустриал...
by vihi
0

 
 
Лечебни качества на граха

Кои са лечебните качества на граха

Грахът се смята за едно от най-древните културни растения.Хранителните и лечебните му качества са били известни още преди н...
by vihi
0

 

 
Ризото със пролетни зеленчуци

Ризото със пролетни зеленчуци

Този вид ризото може да изглежда доста колоритно, ако използвате за приготвянето му жълти тиквички. Спортове, подходящи за н...
by vihi
0

 
 
Болести предизвикани от насекоми

Болести предизвикани от насекоми

Оказване на Първа помощ при болести предизвикани от насекоми. Съставяне на план за здравословно хранене Най-лесният начин ...
by vihi
0

 

 
Лечебни качества на зелето

Какви са хранителните и лечебните качества на зелето

Целебните качества на зелето са били известни още в началните години на отглеждането му. Спортове, подходящи за нежния пол С...
by vihi
0

 
 
СПИН

Произходът на СПИН

Учените ли са причинили по невнимание епидемията от СПИН ? Диетични тиквички със сметана Опасните чинии, вилици, лъжици Пърж...
by vihi
0

 
 
Химическите добавки в храните

Химическите добавки в храните

Болестите, които си купуваме с храната. Приготвяне на български ястия според празника Спагети с шам-фъстък Енергетични хран...
by vihi
0

 
0 Коментари


Публикувайте първия коментар!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>